Smolenic Brindusa Corina

medic primar medicina de familie

 

 



Sfaturi utile pentru pacienti


Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala


Introducere
Hipertensiunea (tensiunea arteriala crescuta) este un fenomen foarte des intalnit care netratat poate duce la complicatii grave. Studiile au aratat ca dieta si greutate corporala joaca un rol principal in declansarea si persistenta bolii, iar o dieta sanatoasa si eliminarea surplusului de kilograme sunt masuri importante pentru reducerea tensiunii arteriale.

Masuri de prevenire
Eliminarea surplusului de kilograme si o dieta sanatoasa sunt numite masuri nonfarmacologice intrucat nu implica medicamente. Alte masuri nonfarmacologice pentru controlul tensiunii arteriale si a riscurilor asociate ei sunt:
ˇ reducerea stresului
ˇ exercitiul fizic regulat
ˇ stoparea fumatului
Masurile nonfarmacologice pot imbunatati eficacitatea medicamentelor antihipertensive sau chiar pot permite renuntarea la medicamente, aducand in plus si alte beneficii:
ˇ efecte secundare putine sau chiar deloc;
ˇ reduc riscul de boli cardiovasculare;
ˇ pot chiar preveni hipertensiunea arteriala la persoanele cu risc.
Este important sa comunicati cu doctorul dumneavoastra pentru alegerea unui tratament corespunzator hipertensiunii.
Masurile nonfarmacologice duc la schimbarea stilului de viata, ceea ce este dificil la inceput, dar doctorul dumneavoastra poate sa va consilieze pentru a le face mai usor de acceptat si poate sa va urmareasca progresul de-a lungul timpului.

Schimbarile regimului alimentar si tensiunea arteriala
Cercetarile au aratat ca factorii alimentari afecteaza valorile tensiunii arteriale. Schimbarile regimului alimentar incep de obicei dupa evaluarea alimentatiei actuale a unei persoane a modului de a gati si a modului de alimentatie. Dupa identificarea parametrilor de baza ai regimului alimentar, o persoana poate gasi modalitati pentru schimbarea cantitatii si calitatii dietei.
- Reducerea consumului de sodiu - Sodiul reprezinta 40% din cantitatea de sare consumata la o masa, din acest motiv 3000 mg sare contin 1200 mg de sodiu care este ingredientul nelipsit de la toate felurile de mancare. Majoritatea alimentelor proaspete au un continut scazut de sodiu, el fiind de obicei adaugat in timpul prelucrarii mancarurilor si a bauturilor. Cercetarile americane considera ca in aceasta tara cantitatea de sodiu este de peste 1200mg/zi este consumata de un procent de 80% din totalul populatiei majoritatea americanilor consumand in jur de 4000 mg de sodiu pe zi.
Exista mai multe studii care coreleaza consumul mare de sodiu cu hipertensiunea. De exemplu, hipertensiunea este o boala rara in tarile in care oamenii consuma mai putin de 1000 mg de sodiu pe zi; ea se gaseste in cel mai ades in tarile in care oamenii consuma mai mult de 2000 mg de sodiu pe zi. Adolescentii care au avut o dieta saraca in sare pe parcursul copilariei au la varsta adulta tensiunea arteriala mai scazuta. Exista studii au aratat ca reducand cantitatea de sodiu din alimentatie, are loc o scadere a tensiunii arteriale atat la oamenii cu hipertensiune, cat si la cei a caror tensiune arteriala a atins limitele maxime ale valorilor considerate normale pentru un individ cu o anumita varsta. Reducerea cantitatii de sodiu, scade probabilitatea ca hipertensiunea sa reapara la hipertensivii care inceteaza sa mai ia medicamente penstru scaderea tensiunii arteriale.
Schimbarea unei diete cu un continut mare de sodiu cu una cu un continut redus, a fost asociata cu o reducere neinsemnata a tensiunii arteriale chiar la persoanele cu tensiunea arteriala normala. De exemplu, atunci cand o persoana cu o tensiunea arteriala normala reduce permanent consumul de sodiu de la 4000 mg la 2000 mg pe zi, tensiunea sa arteriala scade initial cu 2-3 mmHg, iar peste mai multi ani, reducerea poate fi mai mare de 10 mm Hg. Beneficiul acestei reduceri poate fi scaderea substantiala a riscului imbolnavirilor cardiovasculare.
Beneficiile reducerii cantitatii de sodiu din alimentatie sunt:
- reducerea directa a tensiunii arteriale;
- o cantitate mai mica de sodiu poate sa intensifice eficacitatea medicamentelor antihipertensive si eficacitatea altor masuri nonfarmacologice;
- reducerea riscului de moarte prin atac cerebral;
- revenirea la valorile normale ale dimensiunilor cardiace crescute datorita hipertensiunii arteriale;
- reducerea riscului aparitiei litiazei renale;
- reducerea riscului de aparitie a osteoporozei.

Sensibilitatea la sodiu - Din motive necunoscute, unele persone au oscilatii mai pronuntate ale tensiunii arteriale la modificarea sodiului din dieta, decat altele. Aceasta situatie este numita sensibilitate la sodiu. Sensibilitatea la sodiu este mai evidenta cu inaintarea in varsta si mult mai frecventa la afroamericani, persoanele obeze si la cele care nu au o buna functionare a rinichilor. Evenimentele cardiovasculare precum infarctul de miocard, sunt mult mai des intalnite la persoanele care au sensibilitate crescuta anormal la sodiu.
Repere pentru reducerea consumului de sodiu - Mai multe organizatii profesionale medicale au emis unele reguli care sa ajute la reducerea consumului de sodiu. Acestea recomanda ca oamenii cu o tensiune arteriala mare sa nu consume mai mult de 2400 mg de sodiu sau 6 g de sare pe zi. Continutul de sodiu al alimentelor ambalate poate fi determinat cu usurinta citind eticheta produsului. Adesea este dificil sa micsorezi brusc cantitatea de sodiu din alimentatie, dar majoritatea oamenilor au observat ca o renuntare progresiva la sodiu este mai putin sesizabila. Scaderea continutului de sodiu din alimentatie aduce beneficii scaderii tensiunii arteriale vizibile chiar din primele 6 saptamani.
- Reducerea consumului de calorii si scaderea in greutate - S-a observat prin cercetari riguroase, ca reducerea greutatii corporale poate scadea tensiunea arteriala chiar fara a se apela la preparate medicamentoase, iar mentinerea acestei greutati obtinute prin dieta poate sa mentina constant scazuta tensiunea arteriala.
La bolnavii cu hipertensiune arteriala se recomanda urmatoarele masuri pentru scaderea greutatii corporale:
ˇ reducerea consumului de paine, fainoase, cartofi;
ˇ reducerea consumului de dulciuri rafinate (zahar, prajituri, sucuri dulci,etc);
ˇ reducerea consumului de grasimi animale (slanina, mezeluri grase si uscate, smantana, unt, carne grasa- porc, gasca, rata, oaie, etc.);
ˇ cresterea consumului de fructe si legume proaspete;
ˇ cresterea efortului fizic chiar fara a merge la sala (urcarea scarilor la serviciu si acasa, mersul la magazinele din vecinatate fara masina, cateva minute de gimnastica dimineata si seara, practicarea unui sport la sfarsit de saptamana, etc.);
ˇ scaderea consumului de alimente dupa ora 17, majoritatea alimentelor fiind consumate la mesele de dimineata si pranz;
ˇ evitarea consumului de ape minerale de catre bolnavii cu hipertensiune arteriala, deoarece majoritatea apelor minerale au continut crescut de sodiu.


Sfaturi utile pentru pacienti

Inapoi la lista
Legatura dintre tensiunea...

 

 

Home | Informatii generale | Tarife servicii | Program de lucru | Noutati | Galerie Foto | Contact

© Design by Smolenic Paul Marius